Bakgrund

Eva Hillered är en turnerande artist och låtskrivare. Med åtta soloskivor i bagaget turnernar hon, ensam eller med olika konstellationer, i Sverige, Danmark, Norge, Tyskland och USA. Just nu är hon aktuell med ny föreställning: Passion x 3 och ny solo-CD : New Me. Hon är också en av medlemmarna i den svensk-amerikanska trion True North.

Eva, född och uppväxt i Bromma, Stockholm, visade sig tidigt vara musikaliskt begåvad. Hon sjöng jämt som barn, gjorde egna sånger och lekte teater eller TV. Mycket tidigt medverkade hon i ett riktigt TV-program. Sex år gammal gjorde hon Mymlan i en TV-version av ”Vad hände sen?”, en av berättelserna om Mumintrollet. Tidigt sjöng hon i kör och hon gick i Adolf Fredriks musikklasser.

Hon fortsatte att välja musikinriktning på de utbildningar hon gick:

Musiklinjen på gymnasiet, körpedagogisk linje på Ljungskile Folkhögskola, musiklärarlinjen på Musikhögskolan i Göteborg.

Passion x3

” Jag har alltid följt mina tre passioner: låtskrivande, artisteri och att vara en inspiratör och hjälpa andra att hitta friheten i rösten och i sitt låtskrivande. Mitt liv har pendlat i  en ständig rörelse mellan dessa aktiviteter.  Min egen konstnärliga utveckling som artist, låtskrivare och sångerska har varit förutsättningen och  grunden till den sång– och låtskrivar-metod jag skapat. Mitt eget skapande är centrum och källan till min förmåga att inspirera och lära andra.”  

Göteborg

Eva har alltid först och främst sett sig som sångare, men under Göteborgstiden spelade hon också saxofon i ett antal grupper. Allt från pubunderhållning till det helkvinnliga storbandet Göteborgs Musikkollektiv (som senare blev känt som Kurtans Damorkester i TV). Några andra grupper som hon spelade med var Etna, David And The Rebels, Eva And The Hotpants.

Körsångerskan som blev artist

Tillbaka i Stockholm på 1980-talet försörjde hon sig som körsångare i studio och på turné med bland andra Bob Manning, Py Bäckman, Eva Dahlgren och den norska gruppen Can Can med Anne-Grete Preus.

Samarbetet med Eva Dahlgren resulterade i ett skivkontrakt på Record Station 1988. Dahgren och Preus producerade den uppmärksammade debutskivan ”Inte varför utan hur“ som blev Grammisnominerad 1989.

Andra solo-cd:n “Stråets längd“, 1990, producerades av Roxette-gitarristen Jonas Isacsson.
Samma år turnerade Eva tillsammans med Rolf Wikström.

Musikteater

Under 90-talet medverkade Eva i många musikteaterprojekt och skrev också själv musik och manus till några av dessa. I cabarén “Min bror var enda barnet” medverkade Eva som sångare och skådespelare tillsammans med Kickan Holmgren.

“En kvinnas bekännelser – En bitsk nutidsbetraktelse. Rock och poesi. Sensualism och uppkäftighet. Kryddstarka åsikter om dagens kulturklimat. Skamlösa bekännelser från ett förvirrat könsklimat.” Detta var titel och undertitel till Evas egen föreställning som hon spelade på bland annat Mosebacke tillsammans med gitarristen Mikael Söderlund.

Eva jobbade med Riksteatern i några år och hade en av huvudrollerna i en bejublad Cornelisföreställning som gavs i över 200 föreställningar: “Ballad på en Soptipp” tillsammans med gruppen Anamma.

Riksteatern gav också ut skivan “Cornelis Anamma”, baserad på föreställningen, där Eva sjunger solo på tre av sångerna och där framför allt Evas version av ”Deirdres samba” blev uppmärksammad. Både föreställningen och skivan blev hyllade av pressen.

Artist och skivbolagsdirektör

Efter de båda albumen på Record Station startade Eva det kvinnliga skivbolaget Diva tillsammans med Maria Blom, Elsie Petrén, Nike Markelius, Malena Jönsson, Karin Rehnberg, Karin Rudfeldt och Ebba Forsberg. Tillsammans gjorde artisterna samlingsplattan ”12 spår från Diva” 1994.

Ett nytt musikaliskt samarbetade med supergitarristen och gitarrmakaren Rickard Rolf resulterade i ett antal spelningar och turnéer ihop under 1994.

1995 var det dags för en ny musikföreställning och en ny cd. Föreställningen hette “Det är tufft att bli hel – JAG VET“ och hade undertiteln ”Enkvinnasföreställning med ståupp-komik och sittner-tragik om manligt och kvinnligt och könskampen i ditt hjärta”. Samma år kom också Evas i tredje solo-cd “Jag vet” ut, producerad av Lasse Englund och utgiven på Diva. Från det albumet var det framför allt ”Lycklig” som spelades flitigt i radion, och låg en tid på topp 5 i P3:s och P4:s playlist.

Under senare delen av 90-talet skrev Eva musiken till teaterförställningen ”Öppningsskedet” och producerade även cd:n.

Samarbeten med andra artister

1998 Började ett musikaliskt samarbeta med Annika Fehling som resulterade i turnéer och cd:n ”Fehling & Hillered Live” 2001.

Eva började skriva sångar på svenska igen och släppte 2003 singeln ”Blå, blå hav” på Hawk Records. Singeln placerade sig högt på P4-listan i många veckor. 2004 gavs cd:n ”Hjärtats röda mening” ut (Hawk), producerad av Göran Eriksson (idag kapellmästare i Jill Johnssons band). Eva skrev också material till sin kommande cd ”Life Line”, som släpptes på det egna bolaget Hill Songs 2005 och producerades av Göran Eriksson. Eva turnerade också detta år i USA, Tyskland och på Irland.

Turnéer i USA och Europa

2006 bildade Eva gruppen Black Sheep Girls tillsammans med Christene Le Doux (USA) och Lisen Elwin (Sverige). Gruppen turnerade i Sverige, England, Tjeckien och Grekland. Eva spelade även solo i USA detta år.

2007 fortsatte Eva att turnera i USA och skrev material till cd:n ”Hill Songs”.

2008 Släpptes cd:n ”Hill Songs”, producerad av Coste Apetrea, och Eva turnerade i USA, bland annat tillsammans med amerikanska singer-songwritern Ben Bedford. Under hösten 2008 färdigställde Eva den första kopletta svenska boken om låtskriveri – ”Lathund för låtskrivare” – som gavs ut på Prisma/Norstedts 2009.

2010 turnerade Eva i Tyskland i ett samarbete med bokningsbolaget DDK. Eva genomförde tre turnéer under året. Hon startade och drev också två nya scener i Stockholm: Womens Wednesdays och Hillereds Hörna, och skrev material för kommande cd:n ”Heaven & Hill”.

2011 släpptes ”Heaven & Hill”. Under releaseturnén i Sverige och Danmark samarbetade hon med många körer som även deltog i releasekonserterna runt om i landet.

2012 startade Eva aktiebolag och började bygga upp nät-tjänsten Sångskolan på nätet. Tjänsten lanserades i december 2013 och har sedan dess genomgått fortlöpande uppgraderingar. I maj 2015 uppmärksammades Sångskolan i TV4 Morgon, där Eva undervisade programledarna i sång.

Internationella samarbeten

2012 var också det år då Eva började samarbeta med två andra etablerade singer-songwriters, Janni Littlepage och Patrik Rydman, som sedan dess har gjort årliga turnéer i USA, Sverige, Danmark och Tyskland under namnet True North. Trion gav ut en EP 2014, som fick fina omdömen i svenska och europeiska musiktidningar.

2016 gör Eva Hillered en vårturné med trion True North.

2017 samarbete med danska producenten, gitarristen och låtskrivaren Peter Sund som ledde till inspelning av nya CD:n New Me, release 4/4 2018

2018 Release singel New Me 12 mars, release album New Me 4/4. Ny föreställning Passion x3 premiär på Pygmeteatern i Stockholm 4/4 2018

2019 Samarbete med låtskrivare Jerry Sillah Göteborg. Tysklands turné i mars 2019. Release singel Both Feet On The Ground april 2019. Turné med Buddy Mondlock och Annika Fehling – Feeling Healing & their Buddy

Pin It on Pinterest

Share This